Energia solar per a tothom: les comunitats de veïns impulsen l’energia renovable

🏡 Generant energia sostenible i de manera compartida. El que has de saber...

 

La transició cap a un futur més sostenible i respectuós amb el medi ambient es una responsabilitat que tots compartim. En aquest context, les comunitats energètiques tenen l’oportunitat de tenir un paper crucial en l’adopció d’energies renovables i la reducció d’emissions de carboni.

Les comunitats energètiques, també conegudes com a autoconsum compartit o col·lectiu, son cada vegada més populars. Representem una solució innovadora i eficaç per mobilitzar les comunitats cap a un sistema energètic més descentralitzat, més net i amb menys pèrdues a l’hora de transportar-lo en la xarxa elèctrica.

Animem-nos a fer xarxa, generar i compartir energia renovable. Junts podem unir forces per mitigar el canvi climàtic.

Energia renovable a escala comunitària: Comunitat Energètica Local (CEL), què es?

Una comunitat energètica es refereix a un grup d’individus o empreses (connectats a la xarxa elèctrica) que es reuneixen per posseir i gestionar col·lectivament projectes d’energia renovable (ja sigui solar, de bioenergia, eòlica, etc.) a nivell local. Segons el Real Decret 244/2019, els participants de una comunitat energètica local han d’estar a un màxim de 2 km de distància per poder compartir aquesta energia.

En el cas d’un bloc d’habitatges, l’autoconsum col·lectiu amb energia solar té lloc quan un grup o la totalitat dels veïns es reparteixen l’energia generada per una instal·lació solar fotovoltaica situada al terrat o coberta comunitària amb l’objectiu d’abastir les seves necessitats energètiques.

En altres paraules, son persones o entitats que es reuneixen per compartir una inversió de substitució d’energies fòssils per descarbonitzar la generació elèctrica on tots els participants es veuen beneficiats per l’estalvi econòmic i les subvencions que representa.

Els diversos beneficis de formar part d'una comunitat energètica d'autoconsum fotovoltaic.

La teulada del teu edifici pot convertir-se en un actiu valuós per generar energia neta. A Catalunya, tenim molt d’espai amb potència de alta radiació solar que actualment no s’aprofita. Compartir una instal·lació entre varis participants, no només redueix els costos d’inversió i manteniment, sinó que es maximitza al màxim la disponibilitat del potencial solar.

  1. Estalvi directe. Al generar la vostra pròpia energia i augmentar l’autosuficiència energètica, els veïns participants a la comunitat energètica reduiran les factures d’electricitat, d’una banda per l’autoconsum i per la compensació d’excedents.
  2. Inversió que retorna ràpid. Passant el temps d’amortització, aquesta inversió pot conduir a un estalvi significatiu a llarg termini.
  3. Fent barri. Quan el veïnat s’uneix al voltant d’un objectiu comú, com potser l’autoconsum, la comunitat es fa més forta. Treballar plegats i posar-se d’acord per un bé comú augmenta el sentiment de pertinença, cooperació i compromís amb els veïns i la sostenibilitat.
  4. El moment es ara. La tecnologia avança significativament, fent que la generació de energia residencial sigui cada cop més accessible i rendible que mai. 
  5. Objectiu comú. Des de la Unió Europea, existeixen uns objectius de descarbonització i per incentivar la transició energètica, l’administració pública ofereix ajudes o bonificacions.
  6. Canvi climàtic. Amb l’energia solar, es pot reduir l’impacte que tenen els combustibles fòssils per generació elèctrica i contribuir a la transició energètica.

PREGUNTES FREQÜENTS del veïnat, administrador de finques o promotor

Clarificant dubtes per promoure una comunitat energètica fotovoltaica en una CCPP…

Des de l’experiència d’Envolta Energia treballant amb comunitats de propietaris (CCPP) o bloc de veïns, hem reunit algunes preguntes freqüents que els residents o promotors tenen respecte a sistemes fotovoltaics solars comunitaris. Si estàs interessat en proposar en l’Assamblea de la teva comunitat una instal·lació d’energia renovable i vols que fem un estudi preliminar, contacta amb Envolta Energia. 

Com es gestiona la distribució de la energia generada?

El autoconsum col·lectiu requereix (segons l’article 10.3 del RD 244/2019) de manera obligatòria un comptador de generació, un equip de mesura que posa la distribuïdora. El comptador de generació s’encarrega de mesurar quanta energia es genera a cada hora i quanta es consumeix, i en funció al coeficient de repartiment els participants reben aquella energia virtualment. Es a dir, que l’energia produïda es reparteix segons la quota de participació, en el qual rebràs un percentatge de l’energia elèctrica que produeixen els panells durant les hores de radiació solar. En cas que tinguis més demanda d’electricitat, la rebràs mitjançant la xarxa elèctrica.

Existeixen diferents modalitats de instal·lacions?

Correcte. Segons l’interès, i la disponibilitat de la teulada, les solucions poden ser variades. La instal·lació pot només estar connectada a les zones comuns, es pot fer servir la teulada per ús privatiu d’un sol veí (ambdues no son contemplades com a comunitat energètica, ja que només estan connectades a un comptador). I darrerament, una instal·lació

Com es divideix aquesta energia?

Es necessari pactar els coeficients de repartiment en un model d’estatuts durant un reunió de veïnat, reflexiva i signada pels participants en acta. Es pot repartir de manera igualitària, es pot separar en funció dels coeficients de propietat del cadastre, o també segons uns coeficients basats en les necessitats energètiques de cadascú.

Quina es la inversió inicial i com es divideixen els costos?

Al igual que la energia generada es divideix segons un coeficient pactat, la inversió inicial també es comparteix segons aquest mateix percentatge. A Envolta disposem una eina per poder lliurar estudis personalitzats, basats en els consums de la factura i el disseny del sistema solar. Cada participant podrà tenir un pressupost individual on l’indica el preu de la part corresponent al seu coeficient pactat en el model d’estatuts.

Què passa si alguns veïns no estan d’acord?

Els veïns han de convocar una reunió de propietaris per poder votar, segons la llei* es necessari un 50% de vots a favor per les zones comuns, i només un 33% en cas d’ús privatiu.
* La llei de Propietat Horitzontal i panells solars, sorgeix com a una mesura urgent del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència per impulsar i simplificar les instal·lacions col·lectives en comunitats de veïns. Es a dir que no es obligatori que tots els propietaris vulguin formar part.

Què passa amb la energia que sobra?

Al escollir una instal·lació amb compensació d’excedents, tota la energia sobrant en hores de radiació solar es compensa en la següent factura. Els acords de compra i venda d’aquests excedents d’energia depenen de la comercialitzadora. Des d’Envolta, us podem assessorar per escollir la millor companyia en compensació d’excedents.

S’ha de registrar legalment una subcomunitat energètica?

Si tots els participants formen part de la comunitat de propietaris en qüestió, i que aquesta està registrada jurídicament, no es necessari, segons la llei de propietat horitzontal el mateix CIF de la comunitat pot ser titular de la instal·lació. En cas contrari al tenir participants, sempre a una distància de 2 km, s’ha de registrar una comunitat energètica individual amb CIF específic per aquesta generació d’electricitat. Per a més informació, Envolta Energia et pot assessorar.

Existeixen ajudes o subvencions de l’administració que donin suport?

La administració pública de quasi tots els ajuntaments faciliten i incentiven l’autoconsum, oferint una reducció al impost de bens immobles (IBI) fins a un 70% durant aproximadament 3 o 5 anys. Envolta energia et prepara tota la documentació necessària per poder sol·licitar aquesta bonificació o reducció fiscal amb l’Ajuntament del teu municipi. Aprofiteu que ara és el moment on els Ajuntaments estàn donant support als citadans per assolir la sobirania energètica.

Quines son els requeriments específics al ser una instal·lació col·lectiva?

Es important incloure el criteri de repartiment de la energia entre els consumidors signat per tots. El comptador de generació s’encarrega de mesurar quanta energia es genera a cada hora i quanta es consumeix, i en funció al coeficient de repartiment els participants reben aquella energia virtualment.

Es pot afegir punts de càrrega en la comunitat de propietaris?

Si, es possible fer una instal·lació de punt de càrrega en dita comunitat, separant la inversió i els beneficis entre els interessats. Per més informació visiteu l’apartat de mobilitat elèctrica de la nostra pàgina web. Si el vostre edifici té pàrquing comunitari, es pot analitzar dins el model de comunitat energètica fer un ús compartit d’aquest carregador amb energia verda directe de la teulada.

Existeixen diferents modalitats de instal·lacions?

Correcte. Segons l’interès, i la disponibilitat de la teulada, les solucions poden ser variades. La instal·lació pot només estar connectada a les zones comuns, es pot fer servir la teulada per ús privatiu d’un sol veí (ambdues no son contemplades com a comunitat energètica, ja que només estan connectades a un comptador), i per últim, una instal·lació 100% compartida.

Vols fer el pas cap a una comunitat energètica?

Descobreix com l’autoconsum compartit pot beneficiar la teva comunitat i aportar estalvi econòmic mentre contribueixes a un futur més sostenible. Contacta’ns i avaluem la teulada de la teva comunitat de veïns per a prodüir energia neta i sostenible.

Articles relacionats

Ajudes

La importància del packaging sostenible: eco disseny en l’economia circular

Fins al 80% de l’impacte ambiental d’un producte es decideix durant la seva fase de disseny, fent imprescindible l’eco disseny i l’economia circular. Amb un augment del 70% en la generació de residus previst per al 2050, el nou pla europeu busca fer de la circularitat una norma. Aquest enfocament redueix costos i fomenta la innovació, posicionant les empreses com a líders en sostenibilitat i millorant la seva imatge davant els consumidors. Des d’Envolta t’ajudem en aquesta transició.

Llegir més »
compromis 2050
Ajudes

Estratègia per arribar al Net Zero: Reptes i solucions per a empreses

Aspirar al Net Zero és clau per combatre el canvi climàtic. Les empreses han de començar amb un diagnòstic exhaustiu de la seva petjada de carboni, seguit de la creació d’una estratègia integral i l’execució d’accions concretes. Aconseguir aquest objectiu implica superar reptes com els costos inicials alts i adaptar-se a noves tecnologies. Descobreix com planificar i implementar accions efectives per reduir emissions i fomentar una cultura sostenible.

Llegir més »