COMUNITATS ENERGÈTIQUES LOCALS

Energia compartida, futur sostenible

Unim forces per a construir una comunitat energètica basada en la col·laboració, l’eficiència i la responsabilitat ambiental. Promou la descentralització energètica en el teu municipi: sigui en edificis públics o en polígons industrials, i crea una xarxa sostenible de generació i consum d’energia en el teu veïnat.

Converteix espais amb potencial en generadors d’energia!

Beneficis de les comunitats energètiques

Genera, comparteix i estalvia. Les cooperatives d’energia ens permeten compartir la producció i el consum, la qual cosa ens brinda independència energètica i ens protegeix de les fluctuacions del mercat.

Sostenibilitat

Participa en la reducció d'emissions en una comunitat que impulsa la generació de fonts d'energia renovable.

Independència energètica

Assegura un subministrament d'energia de confiança independent de les companyies elèctriques tradicionals i redueix les pèrdues de distribució.

Rendibilitat

En compartir els costos d'inversió, l'autoconsum col·lectiu permet tenir millor rendiment energètic i estalviar en factures elèctriques.

Empoderament comunitari

Crea sinergies amb el teu entorn i promou la participació activa dels ciutadans, les empreses i les entitats locals en la transició energètica.

Vull impulsar una comunitat energètica

Descobreix com acompanyem en la creació de Comunitats Energètiques, acompanyant a ajuntaments i ciutadans en la transició cap a una energia més sostenible i participativa.

Les claus de les comunitats energètiques

Quines alternatives energètiques existeixen?

Encara que l’energia solar és una de les fonts més utilitzades per al consum propi, existeixen altres opcions molt eficients que aporten altres beneficis al territori:

 • Energia fotovoltaica,
 • Bioenergia: biomassa i biogàs,
 • Energia eòlica,
 • Recàrrega elèctrica comunitària

Qui en poden formar part?

Qualsevol persona o entitat compromesa amb la sostenibilitat, en un radi de 2 km. Basada en el compromís i col·laboració en la gestió d’energia renovable:

 • Residents i llars,
 • Comerços i empreses,
 • Institucions i administracions públiques,
 • Entitats educatives i culturals,

Per què amb Envolta Energia?

 • Dona suport a la descentralització i descarbonització de l’energia amb Envolta Energia,
 • Millora l’eficiència i augmenta la teva sobirania energètica amb assessorament i acords locals,
 • Tenim relació directa amb autoritats, facilitant el discurs en cooperatives energètiques.

Crear una comunitat energètica

La creació d’una comunitat energètica no és una tasca fàcil, cada sistema és un món. És important dur a terme cada fase correctament. A Envolta Energia, ens encarreguem de tot el procés, des del disseny fins a la posada en marxa, incloent-hi tramitacions i negociacions, sempre parlant directament amb els nostres enginyers, sense cap intermediari.

Finançament per a comunitats

Oferim assessorament i facilitats de pagament.

Estàs buscant una forma accessible i sostenible de finançar el teu projecte de panells solars? Treballem amb BBVA i Bankinter per a oferir un pla a mida.

Preguntes freqüents

Una comunitat energètica local és un grup de persones, empreses i entitats públiques que s’uneixen per a generar, consumir i compartir energia renovable de manera col·laborativa en una àrea geogràfica pròxima. Aquestes comunitats promouen la sostenibilitat, l’autonomia energètica i la reducció d’emissions de carboni.

El procés per a unir-se a una comunitat energètica local pot variar, però generalment implica contactar a l’organització o cooperativa que gestiona la comunitat, expressar interès a participar i seguir els requisits i procediments establerts, que poden incloure la signatura d’acords i la instal·lació d’equips de generació renovable.

A Envolta Energia creem sinergies entre entitats i persones, agilitzant la creació de noves comunitats energètiques locals, que permeten descentralitzar el sistema energètic de les grans empreses elèctrica.

En una comunitat energètica local, l’energia es comparteix i distribueix a través d’una xarxa interna que connecta els sistemes de generació amb els punts de consum. Això permet que els excedents d’energia generada per alguns membres siguin utilitzats per uns altres, maximitzant l’eficiència i l’aprofitament dels recursos renovables.

En cas d’interrupcions en el subministrament elèctric, les comunitats energètiques locals poden comptar amb sistemes de suport, com a bateries o generadors, que els permeten mantenir el subministrament d’energia en moments crítics. Aquests sistemes augmenten la resiliència i la confiança energètica de la comunitat.

La normativa europea introdueix dos conceptes sobre el que s’entén com a comunitat energètica:

 • Comunitat Ciutadana d’Energia, CCE (Directiva UE 2019 / 944, sobre normes comunes per al mercat interior de l’electricitat, Art. 16)
 • Comunitat d’Energia Renovable, CER (Directiva UE 2018 / 2001, fomento ús d’energia procedent de fonts renovables, Art. 22)

 

En el marc jurídic espanyol, en el Reial decret llei 23/2020, de 23 de juny, pel qual s’aproven mesures en matèria d’energia i en altres àmbits per a la reactivació econòmica, mitjançant la modificació de diversos articles de la Llei 24/2013, de 26 de desembre, del Sector Elèctric, es defineixen les Comunitats d’Energies Renovables com a:

–> “entitats jurídiques basades en la participació oberta i voluntària, autònomes i efectivament controlades per socis o membres que estan situats en les proximitats dels projectes d’energies renovables que siguin propietat d’aquestes entitats jurídiques i que aquestes hagin desenvolupat, els socis o els membres de les quals siguin persones físiques, pimes o autoritats locals, inclosos els municipis i la finalitat primordial dels quals sigui proporcionar beneficis mediambientals, econòmics o socials als seus socis o membres o a les zones locals on operen, en lloc de guanys financers.”

Per tant, aquestes comunitats poden basar-se en instal·lacions de qualsevol vector energètic, sempre que sigui renovable.

L'alternativa propera per a solucions integrals

Persones compromeses amb la descarbonització. Impulsem nous models energètics, projectes clau en mà, des de l’enginyeria, ajudes i finançament, fins al manteniment sense intermediaris.

1430
Potència instal·lada
(kWp)
1200
Número de plaques
0
Clients satisfets
0
Reducció d'emissions
(ton. Co2 equiv.)

Parla amb un especialista!