La importancia del packaging sostenible: eco disseny en l’economia circular
Segons la Unió Europea, fins al 80% de l’impacte ambiental d’un producte es determina en la fase de disseny, subratllant la importància d’incorporar criteris sostenibles des de l’inici de la concepció del producte. El 50% de les emissions totals de gasos d’efecte d’hivernacle i més del 90% de la pèrdua de biodiversitat i de l’estrès hídric es deuen a l’extracció i la transformació dels recursos. La comissió europea publica aquestes dades, al anunciar en nou pla d’accions per a l’economia circular, un dels principals elementes del Pacte Verd europeu, que és el nou programa d’Europa en favor al cèixement sostenible.
Es preveu que la generació anual de residus incrementarà un 70% d’aquí al 2050. Actualment, molts productes es dissenyen per ser d’un sol ús, fent-los difícils de reutilitzar, reparar o reciclar. Virginijus Sinkevičius, comissari de Medi Ambient, Oceans i Pesca, ha declarat el següent: “Només tenim una Terra, però el 2050 estarem consumint com si en tinguéssim tres. El nou Pla farà que la circularitat sigui la norma en les nostres vides i accelerarà la transició ecològica de la nostra economia.”
Aquestes declaracions reflecteixen la urgència de repensar el nostre model. Per aquesta raó, és essencial necessari promoure l’eco-disseny i l’economia circular per transformar aquest sistema insostenible en quelcom positiu i més sostenible.
–> L’economia circular representa un canvi radical respecte al model econòmic lineal tradicional de “usar i llençar”. En lloc d’això, promou un cicle continu de reutilització, reparació, renovació i reciclatge de materials i productes. Minimitzant els residus i valorant els materials i recursos en cada etapa del seu cicle de vida.
–> L’eco disseny és una metodologia integral que es centra en la creació de productes i serveis amb un baix impacte ambiental durant tot el seu cicle de vida. Des de la selecció de matèries primeres fins a la producció, distribució, ús i disposició final, l’eco-disseny busca optimitzar cada etapa per reduir el consum de recursos i minimitzar els residus.
Beneficis del packaging sostenible
El packaging sostenible consisteix en un seguit de pràctiques i tecnologies dissenyades per minimitzar l’impacte ambiental dels envasos.
- Beneficis Ambientals
- Beneficis Econòmics
- Reducció de residus:
L’ús de materials reciclables o compostables redueix la quantitat de residus que acaben en abocadors o contaminen els oceans.
Es calcula que de mitjana a Europa, cada europeu genera 180 kg de residus d’envasos anuals. L’objectiu de la UE és disminuir l’excés d’envasos i millorar el seu disseny per fomentar la reutilització y reciclat.
- Estalvi de costos:
Pot reduir els costos de producció a llarg termini, disminuint la necessitat de matèries primeres verges i reduint les despeses de gestió de residus. També redueix els riscos associats al subministrament, com ara la volatilitat dels preus, la disponibilitat i la dependència de les importacions.
- Disminució d’emissions de CO₂:
Fomentant la reutilització i el reciclatge es redueix la demanda de producció de nous materials, la qual cosa comporta una menor emissió de gasos d’efecte hivernacle. Segons l’Agència Europea de Medi Ambient, els processos industrials i l’ús de productes generen el 9,10% de les emissions de GEH a la UE, mentre que la gestió de residus representa el 3,32%.
- Impuls a la innovació:
La transició cap a envasos sostenibles fomenta la innovació en nous materials i processos de producció, que permeten proporcionar als consumidors productes més duradors i de millor qualitat. Aquest productes no només generen estalvis econòmics a llarg termini, sinó que contribueixin a una major qualitat de vida. La recerca i desenvolupament en innovació donen lloc a noves tecnologies i solucions creatives que ajuden a reduir impactes en el mediambient.
- Conservació de recursos naturals:
L’ús de materials reciclats o renovables disminueix significativament la pressió sobre els recursos naturals finits, els quals estan sotmesos a una demanda creixent. Aquesta pràctica no només ajuda a preservar els recursos naturals per a les futures generacons, sinó que també redueix la dependència de la UE d’altres països. Segons dades d’Eurostat, la UE importa aproximadament la meitat de les primeres matèries que consumeix.
- Creació d’ocupació:
S’estima que l’economia circular podria generar centenars de milers de llocs de treball a la UE per a l’any 2030. Aquestes oportunitats laborals no es limiten només al reciclatge i la reutilització de materials, sinó que també abasten sectors com la investigació i el desenvolupament de nous materials sostenibles, i la gestió eficient de recursos. A mesura que les empreses adoptin pràctiques circulars, es crearà una demanda creixent per a treballadors especialitzats en sostenibilitat.
El paper del packaging en l’economia circular i l’ecodisseny
El packaging juga un paper central en l’economia circular, ja que facilita el moviment de productes i recursos al llarg dels seus cicles de vida. Perquè els envasos contribueixin eficaçment a una economia circular, han de complir diversos criteris.
Els envasos han de ser eco-dissenyats per a:
–> Promoure la seva reutilització, reciclatge o compostatge: Evitar l’ús de materials barrejats que compliquen el reciclatge i optar per dissenys modulars que permetin una fàcil separació i recuperació dels components.
–> Ús de materials sostenibles: Utilitzar materials que no esgotin els recursos no renovables i que siguin abundants o renovables, reduint així la dependència de matèries primires limitades.
–> Matèria primera certificada: Optar per fonts sostenibles amb certificacions reconegudes que garantitzin l’origen responsable dels materials, assegurant així que compleixen amb els estàndards ambientals i socials establerts.
–> Optimització logística: Reduir la petjada de carboni mitjançant l’optimització del transport, utilitzant dissenys que permetin un emmagatmatge més eficient i una logística més verda.
Legislació Europea
- Eco disseny
- La Directiva sobre Disseny Ecològic (2009/125/CE): estableix requisits de disseny per a productes relacionats amb l’energia. Es transposa a Espanya per mitjà de Reial Decret 187/2011.
- Creació del Reglament de Disseny Ecològic per a Productes Sostenibles (ESPR) publicat al 2023, aprovat a l’abril de 2024: introdueix nous requisits com durabilitat, reutilització, actualització i reparabilitat del producte, normes sobre la presència de substàncies que inhibeixen la circularitat; eficiència energètica i de recursos; contingut reciclat, remanufactura i reciclatge; petjades de carboni i ambientals; i requisits d’informació, incloent un passaport de producte digital.
2. Consumidors
- Implementació del “dret a reparar” al 2019 (Directiva UE 2019/770 a Europa i Real Decreto Ley 8/2019 a Espanya) on:
- El fabricant estarà obligat a reparar un producte per un preu i en un termini raonables després de l’acabament de la garantia.
- Accés a peces de recanvi, informació i eines relacionades amb la reparació per als consumidors.
- Incentius per optar per la reparació, com ara vals i fons.
- Les plataformes en línia ajudaran els consumidors a trobar serveis de reparació locals i botigues amb béns reacondicionats.
- Es preveu revisar la Directiva sobre els Drets dels Consumidors (2011/83/UE) per incloure el dret a la informació sobre la durabilitat i la reparabilitat dels productes.
3. Responsabilitats productors
La Responsabilitat Ampliada del Productor (RAP) és un conjunt de normes que assignen als productors la responsabilitat dels impactes ambientals dels seus productes durant tot el seu cicle de vida, incloent la fase post-consum. Això inclou responsabilitats financeres i organitzatives per gestionar els residus. La normativa inclou:
- La Directiva Marc de Residus (2008/98/CE i la Llei 7/2022) estableix les obligacions dels productors per a la gestió de residus a la UE, incloent-hi la jerarquia de residus que prioritza la prevenció, reutilització i reciclatge sobre l’eliminació.
- La Directiva sobre Residus d’Aparells Elèctrics i Electrònics (2012/19/UE) i la Directiva sobre Envasos i Residus d’Envasos (94/62/CE, Reial Decret 1055/2022, d’envasos i residus d’envasos) fixen objectius específics de recollida i reciclatge per a aquests tipus de residus.
Certificacions i Normatives
Per assegurar que els productes compleixen amb els estàndards d’ecodisseny, existeixen diverses certificacions internacionals i normatives, com ara:
- ISO 14062: Avaluació de la integració d’aspectes ambientals en el disseny i desenvolupament del producte.
- ISO 14001: Certificació de la gestió ambiental de l’empresa.
- Cradle to Cradle (C2C): Certificació que avalua la sostenibilitat en termes de salut material, reutilització de materials, ús d’energies renovables, administració de l’aigua i responsabilitat social.
Envolta us assessora per obtenir el reconeixement i posicionar la vostra empresa com a líder en sostenibilitat i innovació ambiental.