Envolta publica guia divulgativa per a impulsar el Biogàs a Catalunya

Envolta Energia, juntament amb el Clúster de la Bioenergia de Catalunya i el Centre Tecnològic BETA, presenta una guia per a catalitzar el creixement del sector del biogàs i biometà a Catalunya. Aquesta guia divulgativa ofereix una visió integral del biogàs, des de la seva producció fins a la seva aplicació, impulsant la transició cap a un futur energètic sostenible. El projecte Biogàs Impulsa’t finançat des d’ACCIÓ dins el marc de les Iniciatives al Reforç Competitiu, va acompanyat d’un vídeo divulgatiu on es mostren casos d’èxit de plantes al nostre territori.

 

Sense biogàs no hi ha transició energètica”

Les crisis climàtica i energètica que vivim han accelerat el procés de buscar fonts d’energia alternatives als combustibles fòssils. La bioenergia és l’opció més circular i social. També és un factor clau en la descarbonització i en el procés de transició energètica del país, actuant amb un efecte de triple mitigació. Es tracta d’un gas renobable, compost principalment per metà i diòxid de carboni , que s’obté a partir de la descomposició de la matèria orgànica.

El biogàs representa una oportunitat per fomentar la bioeconomia circular, convertint residus en energia.

 

De camí cap a un model econòmic circular, sostenible local i competitiu

Apart de representar una alternativa sostenible al gas natural d’origen fòssil per a calefacció, indústria i transport, i a la vegada redueix els gasos d’efecte hivernacle i donen la possibilitat de generar fertilitzants orgànics. El biogàs contribueix a resoldre reptes ambientals com la millora en la gestió de les dejeccions ramaderes; la valorització del biogàs dels abocadors; la valorització de residus agrícoles i industrials, i la valorització de residus orgànics urbans i fangs de depuradores d’aigües residuals. És a dir que el seu gran valor afegit permet reduir la contaminació alhora de convertir els residus en recursos.

Catalunya està en moviment cap a un futur energètic més net i sostenible. Representa una de les regions amb més potencial de producció de la Unió Europea, però encara es troba molt darrera en el desenvolupament del sector del biogàs respecte a altres països europeus tals com França, Itàlia, Alemanya i Dinamarca. El territori català disposa actualment de tan sols 68 plantes de biogàs, de les quals 5 purifiquen el biogàs en biometà i l’injecten a la xarxa de gas natural.

El poder del biogàs: transformant residus en energia neta

El projecte té l’objectiu principal de apropar el sector a la ciutadania, i accelerar la transició cap a un model energètic centrat en residus orgànics del nostre territori. Després d’una feina exhaustiva de recerca sobre la situació actual del sector aquí i a altres països de Catalunya, s’ha elaborat una guia on es presenten casos d’èxit de plantes al territori, així com models d’èxit de països com potser Alemanya amb un total de més de 11.000 plantes de biogàs i 238 plantes de biometà, representant quasi el 40% de tota la producció europea.

Màrius Aguirre, president de la comissió de Biogàs del Clúster de Bioenergies de Catalunya i co-director d’Envolta Energia, comenta:

 

aprofitant la nostra experiència internacional de part d’Envolta, no volíem deixar la possibilitat per avaluar quin es l’estat actual, incentius i estratègies de països referents per inspirar-nos a Catalunya” durant la jornada de presentació a Fòrum. “La Unió Europea aposta pel biogàs i biometà, entén que es un element clau per la transició energètica, per l’impacte que té en la descarbonització, i on té més incidència és n la valorització de residus orgànics i dejeccions ramaderes”.

biogas
biogas
biogas
guia biogas

Aspectes destacats de la Guia:

 • Descobreix el potencial del biogàs com a font d’energia sostenible.
  • Divulgació el biogàs: Una visió profunda de què és el biogàs i com es produeix, explicat de manera accessible per a tots els lectors.

 • Aprèn de casos d’èxit a Catalunya i en tota Europa.
  • Història i èxit a Europa: Exploració del desenvolupament del biogàs a Europa, amb casos d’èxit que inspiren l’acció local.

 • Comprèn els desafiaments locals i les solucions proposades.
  • Reptes locals i solucions: Abordatge dels reptes específics que enfronta Catalunya, juntament amb solucions pràctiques i estratègiques.

 • Contribueix a la transició energètica de Catalunya.
  • Futur sostenible: Una visió futura que detalla com el biogàs pot impulsar l’economia local i contribuir significativament a la reducció de gasos d’efecte d’hivernacle.

 • Uneix-te al Moviment!

De seguida, us presentem el vídeo Biogàs Impulsa’t. Ara és el moment de participar activament en la transformació energètica de Catalunya:

Descarrega’t la nostra guia ara i descobreix com el biogàs pot canviar el nostre futur energètic.

Envolta Energia és aquí per a respondre a les teves preguntes i brindar-te orientació personalitzada. Des d’Envolta formem part del Clúster CBC al costat de més de 60 associats, i creiem que “Sense biogàs no hi ha transició energètica!

Presentació projecte al Fòrum de Biogàs a Granollers:

Co-liderat per Envolta Energia i els seus col·laboradors clau, el Clúster de la Bioenergia de Catalunya i el Centre Tecnològic BETA, el projecte ha sigut un èxit treball en equip. Junts, han llançat la guia definitiva: “Guia per al Desenvolupament Sostenible del Biogàs i el Biometà a Catalunya” a l’hotel Ciutat de Granollers el passat 28 de setembre 2023. Amb una assistència de més de 200 persones, comptant a persones de diferents departaments de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya.

Articles relacionats

agenda 2030
Sostenibilitat

Agenda 2030: Reptes i oportunitats per la teva empresa seguint els ODS

L’Agenda 2030 representa una crida a l’acció per a totes les empreses. No esperis que el futur et segueixi. Actua ara i prepara’t per a aquest camí cap a la sostenibilitat. Troba un soci estratègic que et guiarà en aquest viatge, aprofitant les oportunitats i superant els desafiaments. Construïm junts un futur sostenible i exitós per a la teva empresa i per al planeta.

Llegir més »
sostre solar nau
Energia Solar

Una gran oportunitat per plaques solars a les teulades de polígons al Vallès Oriental

Segons l’últim informe de l’Observatori de Polígons d’Activitat Econòmica (OPAE), les cobertes dels polígons d’activitat econòmica als municipis del Vallès Oriental tenen el potencial de generar fins a 313 milions de kWh d’energia neta anualment. Aquest pas cap a la sostenibilitat no només reduirà la nostra empremta de carboni, sinó que també oferirà una solució energètica amb visió de futur.

Llegir més »