Aerotèrmia amb fotovoltaica: una combinació perfecte, sostenible i eficient

La transició cap a una economia sostenible i lliure fa que cada cop ens adaptem més a tenir solucions energètiques eficients i siguem més independents respecte a les energies fòssils convencionals. Segons dades de l’Unió Europea, la generació de calor suposa el 64% de les
necessitats energètiques al sector residencial. És a dir que bona part de les emissions generades es deuen a la forma en que s’escalfen els habitatges.

El subministrament de gasoil i gas natural està en dificultats i cada cop serà més car. L’aerotèrmia extreu energia d’una font natural (l’aire) i l’amplifica amb una font externa (la electricitat). La combinació de tecnologies d’aerotèrmia i els panells fotovoltaics representa una solució claueficient per a assolir els objectius de reducció d’emissions i d’eficiència energètica.

Avui comentarem què és l’aerotèrmia, com funciona i els punts claus per a la seva instal·lació.

Què és l'aerotèrmia?

Quins són els seus beneficis?

Una tecnologia neta que extreu fins a un 70% de l’energia tèrmica de l’aire

El seu funcionament es basa en un cicle termodinàmic, un cicle tancat on s’aprofita l’energia del canvi d’estat d’un fluid, per assolir un objectiu, és a dir, per escalfar o refrigerar. En d’altres paraules, és una tecnologia que per extreure la energia del aire, fa servir un refrigerant que va canviant de líquid a sòlid i amb l’ajuda d’un compressor aconsegueix robar o cedir temperatura a l’aire.

aerotermia subvencions

Aerotèrmia : una climatització integral, amb rendiment del 400% en condicions òptimes

El seu objectiu és extreure l’energia d’una font natural, ( l’aire exterior), i quadruplicar l’energia capturada mitjançant energia elèctrica. Aquestes instal·lacions es caracteritzen per la seva gran eficiència, per a cada kWh d’electricitat que consumeix el sistema aerotèrmic, pot arribar a aportar fins a 4 kWh tèrmics, per tant, parlem d’un rendiment del 400%.

 

Quin és el funcionament de l’Aerotèrmia?

Estalvi energètic gràcies a tecnologia d’alta eficiència:

El funcionament del sistema d’aerotèrmia consisteix bàsicament en el intercanvi de calor del
sistema i l’aire de l’entorn.

Resumim el seu procés en els següents passos:

 • Captura Energia: una màquina amb refrigerant absorbeix l’energia en forma de calor de l’aire exterior.  
 • Compressió i transferència: el calor extret de l’aire juga amb l’estat del refrigerant per a cedir energia i així distribuir el calor pel sistema de climatització de l’interior de l’edifici. 
 • Cicle sense final: treballa en un cicle tancat i constant.

El seu funcionament està adaptat per a diferents tipus de sistemes de climatització:

– Escalfament
– Refrigeració
– Aigua calenta Sanitària

La seva instal·lació és ajustable segons el que cadascú necessiti.

aerotermia fotovoltaica
combinar fotovoltaica i aerotermia

Solucions híbrides sostenibles : energia solar directa o indirecta

Sinergia d’aerotermia amb energia fotovoltaica

Tot i la gran capacitat del sistema, l’aerotèrmia encara fa ús d’una font externa d’energia, l’electricitat. Aquí entra en joc l’energia fotovoltaica. La instal·lació de panells solars en el sistema alimentarà la bomba de calor de manera que el seu consum d’electricitat serà abastit per energia renovable.


Tant els panells solars milloren el rendiment de l’aerotèrmia com l’aerotèrmia la dels panells, ja que el sistema d’aerotèrmia té un consum generalment constant al llarg del dia per tant l’excedència d’energia elèctrica generada pels panells fotovoltaics s’acumularà en forma de calor. És a dir, hi haurà una millora d’ús de l’energia fotovoltaica, i no acabarà injectant-se a la xarxa.

Per tant, es podria definir que la combinació d’aerotèrmia amb panells fotovoltaics és el sistema d’autonomia energètica residencial més òptim, eficient i sostenible.

L’Aerotermia presenta molts avantatges i pocs inconvenients:

La instal·lació d’una aerotèrmia comporta grans avantatges:

 • Gran estalvi econòmic
 • Pot suposar un estalvi molt important en costos energètics per a un habitatge mitjà (al voltant del 45%). Es una inversió amb alta rentabilitat, ja que disminueix fins a un 75% la factura de la llum.
 
 • Sistema híbrid de climatització
 • Tot en un! Diferents funcions en una sola instal·lació. Capacitat d’escalfament, refrigerament i subministrament d’aigua calenta sanitària de la vivenda en una mateixa instal·lació. 
 
 • Solució sostenible. 
 • Subministrament d’energia amb l’ús de combustible natural, renovable i inesgotable. Redueix notablement les emissions de gasos d’efecte hivernacle. El seu impacte ambiental és molt baix, ja que aconsegueix mantenir els edificis calents produint una desena part de les emissions globals de CO₂. 
 
 • Eficiència energètica alta. 
 • Té una alta eficiència o rendiment del 400%. Per a cada kWh, en produeixes 4kWh! És especialment eficient en climes suaus i amb pocs contrastos de temperatures, com els que tenim en el nostre entorn. 
 
 • Compatible amb l’entorn. 
 • Adaptable a la climatologia de la zona i amb tota mena d’instal·lacions. Existeixen moltes alternatives i sistemes diferents que s’acoplen a les necessitats i les possibilitats segons la ubicació. 

Els inconvenients es redueixen a dos: el cost de la inversió inicial i l’espai requerit per a la instal·lació. La seva instal·lació implica una inversió econòmica en comparació a altres sistemes convencionals. No obstant, es reduirà notablement la factura de gas, combustible fòssil amb preus volàtils, de manera que compensarà la seva inversió. El temps d’amortització de la instal·lació amb energia solar fotovoltaica és curt, i aquesta inversió inicial es recupera ràpidament. 

A més, s’ha de tenir l’espai necessari per a tota la instal·lació. El dimensionament tècnic que requereix no és igual per a tots els casos: depèn molt del disseny actual i les tecnologies existents a l’habitatge. Existeix un ventall de solucions per a diferents situacions. 

Puc instal·lar aerotèrmia a casa meva?

La instal·lació d’aerotèrmia és concreta per a cada edifici, requereix un estudi de la vivenda per a donar una solució que més s’ajusti segons les seves característiques. Per fer un dimensionament s’ha de tenir en molts factors des de l’ubicació de la instal·lació fins al tipus de tancaments tèrmics de l’edifici. Sempre és millor tenir el major d’informació possible (plànols, materials d’obra, etc), per realitzar un estudi previ, abans de fer la visita tècnica.

 

Aerotèrmia : estalvi i eficiència energètica una tendència a l’alça

Segons les dades del sector, a la Unió Europea hi ha més de 15 milions de sistemes de aerotermia instal·lats, i el mercat creix a un ritme del 6%. Aquesta xifra no farà més que créixer una vegada Europa ha decidit prescindir del gas rus. Les primeres dades apunten que alguns proveïdors europeus ja han duplicat les vendes en la primera meitat de l’any en comparació amb 2021.

T’interessa?

Des de Envolta Energia treballem per a trobar la millor solució segons els teus requisits.
Si estàs interessat en una instal·lació d’aerotèrmia, posa’t en contacte amb nosaltres i et
convidem a emplenar el següent formulari:

https://forms.gle/axmFFEUXamHn39Sm6

 

Junts treballem per a descarbonitzar un futur i formar part del teu viatge cap a un futur
energètic més sostenible! 🌎

Si estàs planejant alguna promoció residencial d’obra nova o si tens espai i vols canviar el sistema de climatització de la teva casa o empresa, contacta amb nosaltres.

T’ajudarem a contaminar menys i estalviar més.

Articles relacionats

biogas catalunya
Gasos renovables

Envolta publica guia divulgativa per a impulsar el Biogàs a Catalunya

El projecte té l’objectiu principal de apropar el sector a la ciutadania, i accelerar la transició cap a un model energètic centrat en residus orgànics del nostre territori. Després d’una feina exhaustiva de recerca sobre la situació actual del sector aquí i a altres països de Catalunya, s’ha elaborat una guia on es presenten casos d’èxit de plantes al territori, així com models d’èxit de països que han triomfat.

Llegir més »
agenda 2030
Sostenibilitat

Agenda 2030: Reptes i oportunitats per la teva empresa seguint els ODS

L’Agenda 2030 representa una crida a l’acció per a totes les empreses. No esperis que el futur et segueixi. Actua ara i prepara’t per a aquest camí cap a la sostenibilitat. Troba un soci estratègic que et guiarà en aquest viatge, aprofitant les oportunitats i superant els desafiaments. Construïm junts un futur sostenible i exitós per a la teva empresa i per al planeta.

Llegir més »
sostre solar nau
Energia Solar

Una gran oportunitat per plaques solars a les teulades de polígons al Vallès Oriental

Segons l’últim informe de l’Observatori de Polígons d’Activitat Econòmica (OPAE), les cobertes dels polígons d’activitat econòmica als municipis del Vallès Oriental tenen el potencial de generar fins a 313 milions de kWh d’energia neta anualment. Aquest pas cap a la sostenibilitat no només reduirà la nostra empremta de carboni, sinó que també oferirà una solució energètica amb visió de futur.

Llegir més »