Encara tens fibrociment a la teulada? Substitueix-ho per plaques fotovoltaiques sense cap cost

Moltes de les naus industrials que es van edificar abans dels anys 80 van fer les seves cobertes amb fibrociment, que es comercialitzava sota la marca Uralita. Es tracta d’un material que conté fibres d’amiant que són molt perilloses per a la salut humana, fins al punt que la Unió Europea obliga a tots els països a haver-lo retirat completament abans de l’any 2032. En aquest context, la Generalitat de Catalunya ha impulsat una línia de subvencions per a facilitar la substitució del fibrociment per plaques fotovoltaiques per a autoconsum. 


El projecte Amiant per a plaques de la Generalitat de Catalunya permet substituir les cobertes de fibrociment per plaques fotovoltaiques per a autoconsum. Es tracta d’una nova línia de subvencions que cobreix el 100% de la despesa, tant pel qual va anar a la retirada de l’amiant com per la instal·lació de plaques fotovoltaiques a la mateixa coberta. L’ajuda, de 50 milions d’euros, està orientada en edificis que allotgin o hagin allotjat activitats productives i també en habitatges particulars o comunitats de veïns.

 

És doncs, una oportunitat única per a resoldre dos problemes alhora i sense cap cost. Això sí, la decisió s’ha de prendre aviat perquè la despesa s’ha de fer entre l’1 de gener de 2023 i fins a 24 mesos després de la resolució d’atorgament de l’ajuda. 

Tingues en compte:

  • La retirada total de l’amiant no és opcional, és obligatòria abans de 10 anys.
  • Es tracta d’una ajuda excepcional, val la pena aprofitar-ho.
  • A més, la instal·lació d’energia solar per autoconsum et permetrà reduir considerablement les teves despeses energètiques i la teva petjada de carboni.

Des de ENVOLTA ENERGIA podem ajudar-te en tot el procés: la tramitació de l’ajuda, la selecció de l’empresa de retirada de fibrociment, la redacció de la memòria tècnica necessària per la subvenció i, per descomptat, la instal·lació de les plaques fotovoltaiques.

Sabies que...

L'amiant es va utilitzar com a material de construcció de forma molt generalitzada entre els anys 1950 i 1990, ja que era abundant i econòmic. Però es va demostrar que si s'altera o es manipula allibera microfibres que provoquen malalties tan greus com el càncer, l'asbestosi, la fibrosi o el mesotelioma maligne. Per aquest motiu, en 2002 es va fer efectiva la prohibició total, però el que ja estava instal·lat es podia usar fins al final de la seva vida útil (que és d'uns 50 anys).

Segons dades de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR), a Espanya podrien haver-hi 130.000 morts per culpa de l’amiant abans de l’any 2050, de les quals el 40% encara no s’han produït.

T'interessa?

Contacta amb ENVOLTA ENERGIA i ens posarem de seguida a treballar en el teu projecte de substitució del fibrociment per plaques fotovoltaiques. Per la teva salut i per la del planeta.

Articles relacionats

biogas catalunya
Gasos renovables

Envolta publica guia divulgativa per a impulsar el Biogàs a Catalunya

El projecte té l’objectiu principal de apropar el sector a la ciutadania, i accelerar la transició cap a un model energètic centrat en residus orgànics del nostre territori. Després d’una feina exhaustiva de recerca sobre la situació actual del sector aquí i a altres països de Catalunya, s’ha elaborat una guia on es presenten casos d’èxit de plantes al territori, així com models d’èxit de països que han triomfat.

Llegir més »
agenda 2030
Sostenibilitat

Agenda 2030: Reptes i oportunitats per la teva empresa seguint els ODS

L’Agenda 2030 representa una crida a l’acció per a totes les empreses. No esperis que el futur et segueixi. Actua ara i prepara’t per a aquest camí cap a la sostenibilitat. Troba un soci estratègic que et guiarà en aquest viatge, aprofitant les oportunitats i superant els desafiaments. Construïm junts un futur sostenible i exitós per a la teva empresa i per al planeta.

Llegir més »