Encara tens fibrociment a la teulada? Substitueix-ho per plaques fotovoltaiques sense cap cost

Moltes de les naus industrials que es van edificar abans dels anys 80 van fer les seves cobertes amb fibrociment, que es comercialitzava sota la marca Uralita. Es tracta d’un material que conté fibres d’amiant que són molt perilloses per a la salut humana, fins al punt que la Unió Europea obliga a tots els països a haver-lo retirat completament abans de l’any 2032. En aquest context, la Generalitat de Catalunya ha impulsat una línia de subvencions per a facilitar la substitució del fibrociment per plaques fotovoltaiques per a autoconsum. 


El projecte Amiant per a plaques de la Generalitat de Catalunya permet substituir les cobertes de fibrociment per plaques fotovoltaiques per a autoconsum. Es tracta d’una nova línia de subvencions que cobreix el 100% de la despesa, tant pel qual va anar a la retirada de l’amiant com per la instal·lació de plaques fotovoltaiques a la mateixa coberta. L’ajuda, de 50 milions d’euros, està orientada en edificis que allotgin o hagin allotjat activitats productives i també en habitatges particulars o comunitats de veïns.

 

És doncs, una oportunitat única per a resoldre dos problemes alhora i sense cap cost. Això sí, la decisió s’ha de prendre aviat perquè la despesa s’ha de fer entre l’1 de gener de 2023 i fins a 24 mesos després de la resolució d’atorgament de l’ajuda. 

Tingues en compte:

  • La retirada total de l’amiant no és opcional, és obligatòria abans de 10 anys.
  • Es tracta d’una ajuda excepcional, val la pena aprofitar-ho.
  • A més, la instal·lació d’energia solar per autoconsum et permetrà reduir considerablement les teves despeses energètiques i la teva petjada de carboni.

Des de ENVOLTA ENERGIA podem ajudar-te en tot el procés: la tramitació de l’ajuda, la selecció de l’empresa de retirada de fibrociment, la redacció de la memòria tècnica necessària per la subvenció i, per descomptat, la instal·lació de les plaques fotovoltaiques.

Sabies que...

L'amiant es va utilitzar com a material de construcció de forma molt generalitzada entre els anys 1950 i 1990, ja que era abundant i econòmic. Però es va demostrar que si s'altera o es manipula allibera microfibres que provoquen malalties tan greus com el càncer, l'asbestosi, la fibrosi o el mesotelioma maligne. Per aquest motiu, en 2002 es va fer efectiva la prohibició total, però el que ja estava instal·lat es podia usar fins al final de la seva vida útil (que és d'uns 50 anys).

Segons dades de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR), a Espanya podrien haver-hi 130.000 morts per culpa de l’amiant abans de l’any 2050, de les quals el 40% encara no s’han produït.

T'interessa?

Contacta amb ENVOLTA ENERGIA i ens posarem de seguida a treballar en el teu projecte de substitució del fibrociment per plaques fotovoltaiques. Per la teva salut i per la del planeta.

Articles relacionats

Gasos renovables

Futur empresarial més sostenible : Petjada de carboni i nou reial decret

Empreses adapten-se a legislació ambiental, destacant canvis al Reial Decret 163/2014 sobre petjada de carboni. Les noves normes tenen un enfocament més rigurós en la sostenibilitat i amb més transparència. Les obligacions ampliades, entraran en vigor al gener de 2025 obligan a analitzar i publicar la petjada de CO₂ per empreses amb més de 250 empleats. Envolta Energia ofereix solucions per afrontar aquest canvi, fomentant una transició cap a un futur empresarial més verd i conscient.

Llegir més »
plaques solars barates
Energia Solar

Tancant amb èxit l’any: Envolta impulsa la descarbonització cap al futur

Envolta Energia celebra els èxits del 2023 en la descarbonització de l’energia mitjançant més de 50 projectes sostenibles, incloent instal·lacions fotovoltaiques i plantes de biogàs. Destaquen la instal·lació de 31 plantes solars, contribuint a la transició cap a energies renovables. La companyia expressa el seu compromís continu cap a la sostenibilitat i la lluita contra el canvi climàtic, desitjant a tots els stakeholders un pròsper 2024.

Llegir més »
Sostenibilidad y responsabilidad corporativa
Ajudes

Empreses i CSRD: El Camí Cap a un Futur Transparent i Sostenible

Converteix la sostenibilitat en el teu avantatge competitiu amb Envolta Energia. Desenvolupem plans adaptats a la nova CSRD per a empreses compromeses amb un futur verd i just. Destaca en transparència i responsabilitat corporativa. Parlem de la nova directiva europea que amplia la visió i amplifica la importància de la sostenibilitat i el seu equilibri amb el balanç econòmic.

Llegir més »